torsdag 18 september 2008

Sådan mor sådan dotter

Om jag nämner IKEA för maken så får han ångest i blicken och undrar om det verkligen är nödvändigt. Jag däremot längtar dit då och då. Jag tror jag lärde mig något på alla Andris-lektioner under scenskolan. För jag blir liksom inte stressad i dylika miljöer. Jag slappnar av, andas och låter mig inte påverkas av omgivningen, går min egen väg och låter inte ens IKEA-restaurangens kö med otåliga barn och mammor störa min upplevelse.
Idag hade vi lite feberfridagmenmåstevarahemmafrånförskolanfrustration här hemma. Så jag föreslog en IKEA-tur. Maken ångestsvettades redan vid IK-, så jag var snabb med att förvissa honom om att jag tänkte lämna honom hemma och bara ta med mig dottern. Dottern tyckte det var ett bra förslag.
När vi är på utflykt funkar vi så bra, min treåriga dotter och jag. Vi har så fantastiskt roligt! Jag är ingen lekmamma, jag är en utflyktsmamma har jag kommit på.
Först har vi resan dit: tvärbana och tunnelbana. Nötter och russin på vägen. Och så får jag en chans att prata med min lilla, höra vad hon tänker på.
Sedan är det själva målet: IKEA. Lite lek på barnens IKEA. Sängprovning är roligt. Och så kan man krama sig igenom hela gosedjurssortimentet för att leta reda på den gosigaste figuren. I restaurangen kan man äta köttbullar för nästan inga pengar alls och fylla på sitt glas med lingondricka hur många gånger som helst. Och glasspinne på det, fast vi bara äter glass på fredagar egentligen. Busigt värre. På toan finns små handfat till dotterns förtjusning.
Och ja, jag hinner shoppa också. Dottern väljer färger på våra nya handdukar och ser till att den korta listan vi hade med oss växer. Till slut är den gula kassen så tung att den välter vagnen. Sådant är också skoj!
Vi orkade inte gå till tunnelbanan efter vårt shoppingäventyr utan tråcklade oss hem via bussnätet. Äventyr, det också.
Vad vi handlade?
Badlakan, handdukar, en bricka till dottern, en mysdress till mamman (lila velour på familyavdelningen 249:-, ett fynd!), täcke och påslakan till dottern, en glaslampa till köket (röd. halvporrigt enl. maken) våtservetter, batterier, tyg (såklart. jag kan inte gå förbi tygavdelningen utan att köpa några meter fint tyg) tidskriftsamlare till makens bokmanuskript och säkert 25 andra småsaker som redan absorberats av hemmet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Impfaktor: hög.

Jag tillhör en tredje sorts IKEAn, ett slags mellanting mellan dig och din make. Nämligen sorten som ibland tänker "hmm, det skulle vara kul att ta en sväng på IKEA!" och så fort jag tagit mig dit blir påmind om att den tanken inte var sann. Alls. Ut fort. Och på vägen köper jag med mig värmeljus, alltid dessa värmeljus.

ZaZi sa...

Du får hänga på mig och S någon gång! Det är skitbra att ha en treåring som alibi om man vill hoppa lite i sängarna och ha kuddkrig och sådant. Värmeljus borde jag köpt! Lätt att glömma om man åker slalom med barnvagnen på väg mot kassorna. Jag glömde till och med att köpa en ny toaborste.

Mamman sa...

Oj vilken höjdardag det låter som ni haft det på IKEA.